fredag 4 juni 2010

Rabarber i vardagen

Gå direkt till receptet.Low carb eller inte, rabarberkräm är en obligatorisk försommardessert. Så är det bara, så har det och kommer alltid att vara. Jag sockrar kanske lite mindre än andra, och håller igen på mjöl, men utan stärkelse så blir det inget vettigt av det hela heller, då kan man lika gärna låta bli. Här har jag lagt till friska smaker av citrus och dessertvin.

4 portioner:
/ 3-5 stänglar rabarber / 1 hel vaniljstång / skalet från en ekocitron / 1 dl dessertvin / 2 msk agavesirap / 1 msk råsocker / 1 msk potatismjöl / vatten /

Skär rabarber i lagom bitar, ca 2 cm. Lägg i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker rabarbern typ till hälften. Låt börja bubbla så smått på medelvärme, tillsätt en bra slurk trevligt dessertvin och en uppsnittad vaniljstång. Skala av citronens zest med potatisskalare och låt även detta koka med. Söta med råsocker och eller honung/agave efter behag, jag tillsatte en msk i taget och smakade av kontinuerligt. Toppred med potatismjöl och servera avsvalnat eller kylskåpskallt med tjock ovispad grädde.

Vilket är ditt bästa recept?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

  1. Åh gud,, rabarberkräm! Där åkte jag pang bom tillbaka till barndomens nostalgi.

    Mitt bästa recept på rabarberkräm kan jag inte ens, men ingredienserna vet jag mycket väl:
    - 1 stycket sommarställe
    - 1 väldigt solig dag
    - världens snällaste mormor
    - nylagad rabarberkräm
    - gräddmjölk (röd mjölk+grädde)
    - fint porslin

    Gör så här:
    Gå upp från sovstugan till Södergården där mormor och morfar bor (typ 5 min). Krama mormor och morfar, ta den finaste djupa tallriken (your choice!) och fyll med kräm och gräddmjölk. Sätt dig i gräset i skuggan av en av björkarna och njut av sommaren. :)

    SvaraRadera
  2. Åh, jisses vilka barndomsminnen. Och vilken vacker bild!

    Fast godast var mammas frukostsoppa på rabarber, kanel, russin och kallt grötris.

    SvaraRadera
  3. Underbar bild! Rabarberkräm är verkligen sommar!

    SvaraRadera
  4. @plommonet: fantastisk tolkning av min uppmaning, hur somrigt kan det egentligen bli?!

    @Gitto: kanel och kallt grötris lät lite udda och väldigt trösterikt!

    @Anna: tack du, jag känner att man liksom tas tillbaka till husets bakgård där man växte upp, sommarlov och allt det där.

    SvaraRadera
  5. Mmmmmm. Låter gott! Har massor av rabarber som jag inte ens tagit rätt på här, men nån kräm vore inte så dumt...

    SvaraRadera
  6. @Mib: eller en nötig paj kanske :)

    SvaraRadera