söndag 27 juni 2010

Furry-car-key

Ett tips såhär i midsommartid som inte inbegriper jordgubbar, sill och tårtor av kavring, gräddfil och bös: om du vill göra något roligt och lite udda med vanlig trist mat - testa furikake [furry-car-key]! Det är en japansk ströblandning för fisk, kött, sallader, ris, you name it! Finns att köpa i olika former och går lätt att göra hemma själv. Basen är sesamfrön och smulade alger. I den jag har köpt är svarta sesamfrön varvade med vita, norialger är nedsmulade och det där lilla extra kommer ifrån japanska torkade vinbärsblad (shizo). En sådan blandning kan man säkert variera själv med nedsmulade rosenblad och lite havssalt, t ex.Det finns furikake som inte är ett torrt smul utan en tillagad topping med t ex rädisblad och sesamolja, eller sorter där grönt te är basen. Vissa bloggare tipsar om apelsinzest som smaksättare, och jag känner mig pepp på att börja testa mig fram med egna kryddblandningar. Känns som ett vettigt steg efter leken med miso och mirin (som i och för sig bara börjat, även det, men ändå, the more the merrier).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

  1. Jag brukar köpa Renée Voltaires furikake. Den är fin!

    SvaraRadera