Jag spenderade hela dagen idag ute i Hölö, utanför Järna. Mina goda vänner Maja och Christoffer bor därute sedan ett par år, bygger långsamt om ett gammalt torp till hus för hela familjen. De lever så biodynamiskt de kan enligt antroposofisk tradition, stoppar massa gott från träd, buskar och land i jordkällaren inför höst och vinter. Nästa år när jag kommer dit lär köksträdgården vara dubbelt så stor minst - det finns mycket vilja i det hushållet och det beundrar jag dem verkligen för!
Den centrala punkten i huset är den gigantiska masugnen som värmer hela huset - efter en eldning är dess olika delar som finns inmurade i väggen varma i upp till två dygn. I vinter blir det brödbak i masugnen - I'll be there! Nu hade vi dock en klassisk sommardag på landet (vardagsliv för dem, unik oas för mig) med iskall flädersaft, solvarma vinbär, kokt färsk majs med smör och jordgubbssorbet från Järna. Med mig hem fick jag en hel kasse zuccini och nu vill jag ha er hjälp: vad skall jag hitta på med dem? Ett par kommer bli det grymma zuccinimash jag skrev om i vintras. Jag lägger plastfilm i varje bägare i en muffinsplåt av teflon, lägger en klick mos i varje och fryser sedan in. Så smidigt har man portionsförpackningar att ta fram inför pajbak eller omelettmiddagar. Någon blir säkert salladsmaterial och jag måste bara testa att josa de små liven! Men, alla dessa goda idéer till trots så har jag fortfarande typ 8 stycken att förverka. Kära läsare - vad hade ni gjort?
Läs även andra bloggares åsikter om Järna, Antroposofer, Överflöd, Ekologi, Biodynamiskt, Småbarnsliv, Bus
tisdag 27 juli 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Sofias supersimpla:
SvaraRaderaSkiva och stek tills zucchinin får färg, salta och peppra. Ät med halloumi, citron, persiska inlagda gurkor, yoghurt. Kanske rulla in hela härligheten i tunt pitabröd.
Nu är det ju säsong för färska aprikoser, och tillsammans med zucchini och färsk rosmarin ingår de i en underbar kaka jag har gjort: http://vegologi.blogspot.com/2009/07/morots-och-zucchinikaka-med-aprikoser.html
SvaraRaderaDen kakan tog faktiskt sin början som en pastarätt...: http://vegologi.blogspot.com/2009/07/pasta-med-morot-aprikos-och-rosmarin.html
Zucchini och vitlök är en utmärkt kombination, exempelvis såhär: http://vegologi.blogspot.com/2008/06/vitlkssauterad-zucchini.html
...eller om du har hyfsat stora zucchini kan du fylla dem med vitlök och ajvar: http://vegologi.blogspot.com/2008/05/vitlksfyllda-zucchinibtar-med-rostat.html
Och så kan du förstås baka bröd på zucchini! http://vegologi.blogspot.com/2008/05/zucchinibrd-med-bnor.html
Zucchinisoppa!! Jag gjorde en en gång som blev den godaste soppa jag käkat. Jag skrev ner i efterhand hur jag gjort den. Jag borde ha det kvar nånstans i receptpärmen. Ska kolla!
SvaraRaderahar använt zucchini som pastaresättare..
SvaraRaderastrimla /skiva tunt och koka i lätt saltat vatten.. gott gott!
Jag byter ut potatisen i potatissallad mot zucchini! Gott!=)
SvaraRaderaGör lasagne, supergott. Mycket bättre än med pastaplattor =)
SvaraRaderaJag är en storkonsument av squash vid den här årstiden. Squashfrittata är gott, likaså squashkaka (http://roslagsmat.blogspot.com/2008/04/snorig-mamma-febrig-bebis.html). Ratatouille är kanske inte så spännande, lite mer spännande är gratinerade squash-halvor toppade med en blandning av keso, jordnötssmör och kardemumma (ev salt).
SvaraRaderaGör min morotskaka men byt ut morötterna mot squash/zucchini! http://skafferiet.taffel.se/2010/05/29/makalos-morotskaka-fran-malawi/
SvaraRaderaInlagd squash är supergott till tex grillat, gjorde det häromdagen, kolla här: http://matochodla.blogspot.com/2010/07/inlagd-squash.html
SvaraRaderaVilka härliga foton, och vilka härliga tips! Häromkvällen lagade vi zucchinisoppa http://www.pickipicki.se/2010/07/maten-som-vaxer-som-ogras/ och för en stund sedan tog jag ut en plåt kurpitsapiirakka ur ugnen. Jag är svag för mat som växer som ogräs, sådetså. Med hälsning från Finland!
SvaraRaderaJag älskar zucchini! Mina favoriter är en supergod sallad http://familjeniuttran.delacreme.se/2009/07/julis-basta-rekommenderas.html och en soppa som jag inte mins receptet på, vet bara att vitlök och sherry var viktiga ingredienser.
SvaraRaderaDet är väldigt gott att fylla zuccini och gratinera. Som fylld paprika ungefär. Man delar längst med zuccinin och gröper ur det mjuka köttet och fyller sedan med tex köttfärssås. Väldigt mycket godare än fylld paprika.
SvaraRadera@alla: I love you, tack för ALLA tips!
SvaraRaderaVänner som bor på Hölö bör tas med till Oaxens skärgårdskrog.
SvaraRadera@Alice: aha, ligger oaxen åt det hållet? det visste jag inte, har inte haft äran att besöka det stället ännu.
SvaraRadera