lördag 19 februari 2011

Gothgryta och ett glas rött

Osso Buco skall dofta av citron, vitlök och vitt vin, läser jag mig till på nätet när jag googlat. Det är en traditionell italiensk maträtt på kalvlägg och rotsaker. När jag köpte kalvlägg i butiken så stod det t o m Osso Buco på köttpaketet; som om färden från butik till tallrik redan är klar. Men, jag hade andra planer jag. Trattkantareller från i höstas, lagerblad, kralligt rödvin, palsternackor och timjan. Mustigt och mörkt tänkte jag mig dagens middag, och så blev det också.2 portioner av Mikkans tvärtom-ossobucco:
/ 2 kalvlägg / 1 lök / 3 klyftor vit lök / smör till stekning / 2 dl torkade trattkantareller + 1 liter vatten / 3 lagerblad / 1 tsk timjan / 2 långpeppar alt ett gäng svarta pepparkorn / 1 rejäl nypa salt / 1 puck alt msk fond / 2-3 dl rött vin / 4-6 palsternackor, beroende på storlek /

Lägg trattisarna i blöt i vattnet nån timme så att de blir som vanliga svampar igen. OBS! Behåll vattnet. Fräs hackad lök och vitlök i rikligt med smör. När grytan blivit riktigt het, lägg i kalvläggen och låt få färg på båda sidor. Strö över mortlade kryddor, urkramad svamp och låt fräsa. Häll sedan över vinet och när grytan lugnat ned sig tillsätter du lagerblad, fond och blötläggningsvattnet efter svampen. Skär av ändbitarna på palsternackorna och lägg i. Resten av "nackan" delar du på längden en gång (om de är späda nog, dela annars varje i 4 bitar) och rostar med olja, salt och peppar i 200° när kalvläggen småputtrat på spisen i trekvart-timme.

Totalt skall köttet ha bubblat någonstans mellan en och två timmar. Toppa såsen som läggen ligger i med lite grädde om du vill, det är gott hur du än gör. Om du gillar kolhydrater så är råris eller kokta svarta belugalinser nog mums till. Oh my.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

  1. Låter supergott!!!

    SvaraRadera
  2. @matarkivet: jag kommer göra det ofta igen, ojojoj...

    SvaraRadera