måndag 13 september 2010

Låtom oss tala om högrev

Här kommer nu receptet på bästa helgmiddagen denna veckan som utlovades igår. Min vän Björn ringde där han var klar med att dumpa fruntimmer på stan och vi bestämde oss för att slå våra påsar ihop för kvällen. Jag gräsänka, han singel. Burn after reading fanns på Högdalens Video tack och lov (vilken film, ja jävlar!) och jag hade 1,5 kg högrev i kylen att göra åt. Jag slängde ihop ett långkok i lergryta och det blev mumsigast! Ta detta recept som inspiration och laga på en höft, byt ut kryddor och ingredienser mot det du har hemma. Kanske har du karré i bit istället för högrev, kanske byter du vin mot pressad citron och zest, kanske skippar du chilin och pepprar på istället?

4-6 portioner:
/ 1-2 kuvert saffran / 2-3 msk kallpressad olivolja / 2-3 msk vitt vin / 1 röd chili / 1-2 tsk flingsalt / 1,5 kg högrev / 1 burk hela eller krossade tomater / 5-6 riktigt feta klyftor vitlök / 6-8 torkade aprikoser / 1 liten burk kikärtor / nymald peppar /

Till servering: fetaost.

Först och främst: låt lergrytan stå i blöt i ca 1,5 timmar. Blanda olja och vin i en skål, rör ut saffran, skiva i chili och låt dra en stund. Sätt ugnen på 175°C. Om du har hela tomater, så krossa dem genom att klippa direkt i burken med en sax, och häll sedan ut i botten av lergrytan. Lägg över strimlade aprikoser och hälften av kikärtorna, mosa till vitlöksklyftorna lite lätt under handtaget på din kniv som TV-kockarna alltid gör, och lägg sedan ut även dem över tomaterna.

Häll sedan över hälften av saffransmixen över tomaterna. Lägg över köttet vän på det, och vän på det igen så har båda sidor doppats i tomatguckan. Häll över de sista kikärtorna och ringla över andra hälften av saffransmixen. Dra över köttet med pepparkvarnen, sedan på med locket, in i ugnen (nedre mitten) i ca 3 timmar. Servera med lite ugnsbakade potatisklyftor kanske, eller en krispig sallad vid sidan. Smula oavsett val av sidorätt över massor av syrlig feta, så har du dig en riktigt vacker middag!Appropå mat och film förresten, läste ni Annas blåbärssnusk igår? Kittlar dödsskönt i kistan!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 kommentarer:

  1. Oh My... Vad det lät gott!!! Ska absolut testas! Alltid kul med lite ny input, det är så lätt att man alltid ramlar tillbaka i samma kryddburkar som alltid.. Har sagt det förren det tål att sägas igen, you're my inspiration!! Rock on!!
    // m

    SvaraRadera
  2. Oh, kära gamla lergryta. Den glöms bort i perioder, trist för det är enkelt och gott att laga både bröd och mat i den.
    Tack för påminnelsen :-)
    Ska testa receptet ovan, men utesluta saffran eftersom jag ändå inte kan känna smaken ev den...

    SvaraRadera
  3. Burn after reading tillhör helt klart skaran av favoritfilmer och lergrytan - den är också en gammal favorit. Och jo, jag såg kyssen! Den var het, betvivlar dock att filmen i sig håller samma kvalitet.

    SvaraRadera
  4. Lergryta och högrev, kan inte bli annat än hur gott som helst! Båda är underskattade i köket...

    SvaraRadera
  5. @m: du, det var underbara smaker - prova! Och gulle dej för att du hänger här, det gör mig så glad!

    @sofia: man glömmer så lätt bort den, mern jag älskar hur smidigt det är att laga mat i den!

    @familjeniuttran: verkligen riktigt flott mat tycker jag och bra pris även eko!

    @torskpålax: känns som att man inte kan se filmen efter en så bra scen utan att bli gruvligt besviken!

    @håkanochanki: verkligen!

    SvaraRadera