tisdag 31 augusti 2010

Från Raskens, Karl-Oskar, Kristina och alla de andra

Egen ostkaka har jag fnulat på ett tag, helt klart sugen på att hitta en schysst variant nu när jag är ingift i en helsmåländsk släkt och allt. Jag har aldrig lagat det innan, så utmaningen var inte bara att alls få det bra utan att göra det lowcarb också. Återigen: sjukt nöjd! Jag underskattar nog ofta min förmåga till att experimentera fram bra saker. Det kan låta paradoxalt, eftersom jag postar så otroligt mycket nya rätter här på bloggen hela tiden, men jag ser det inte alltid som att jag är grym på det jag gör. Idag ser jag att jag är grymt bra på det jag gör.

/ 4 stora ägg / 1 msk råsocker (strö eller flor) / 1 dl hackad mandel (blötlagd i 20-30 min och skalad) / 1-2 bittermandelkärnor / 2,5 dl grädde / 250g keso /Lägg mandlarna i blöt tills dess att skalet släpper. Skala och hacka medelfint. Vispa ägg och socker fluffigt. Vispa upp grädden fluffigt i en annan bunke (helst med ballongvisp). Blanda i äggsmeten, ett paket keso, den hackade mandeln och en nypa salt. Finriv i bittermandel efter behag, häll i smeten i en ugnsfast form och grädda mitt i ugnen, 200°C i 20-30 min. Kakan skall stanna och få fin färg innan den är klar.

Servera med rårörda lingon, kanske en ljummen bärsås på hallon eller färska björnbär. Småländsk tradition på mitt sätt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

  1. Gud så gott det låter!! Jag älskar ostkaka och är dessutom tillsammans med en smålänning. Måste alltså betyda att jag bör göra den här kakan någon gång i veckan :)

    SvaraRadera
  2. Älskar ostkaka och särskilt då om den är gjort på strutsägg. Och gärna extra grädde till servering.

    SvaraRadera
  3. Bra! Eget beröm luktar inte illa, detta gamla dumma ordstäv till trots. Jag älskar ostkaka; borde pröva detta. Ska pröva!

    SvaraRadera
  4. @Andrea: det läe det ju betyda! :D

    @Torsk på lax: mm, extra grädde till servering, det gillas!

    @Annika: detta är mycket enklare än att hålla på med löpe och alla extraingredienser, plus att jag skippat mjölet dårå. Du kommer inte bli besviken! :)

    SvaraRadera