söndag 7 juni 2009

Tunnelseende

Lite tråkiga nyheter i dagens nätupplaga av DN. Enligt en undersökning så har miljötänket minskat i samma takt som den finansiella krisen tilltagit. Marknadsansvarige på Ekocentrum intervjuas och säger några kloka ord:

– Man biter sig lite i svansen om man anser att det är mer ekonomiskt med kemikalier och tillsatser. Det är oroväckande om det är en definitiv trend – däremot märker vi ett bredare intresse där ute för att agera. Alla som tar till sig de här frågorna kan sedan inte backa. Man kan inte ta bort kunskapen igen och säga ”nej jag hörde inget, jag såg inget”.

Det är ju helt sant. Dessutom - utan att alls förringa de som verkligen inte har några slantar över, många lever i fattigdom även i Sverige - så är detta med ekologi, rättvisemärkta varor osv ofta en fråga om prioritet. Om man röker ett paket cigg om dan, shoppar annat såsom kläder, tar ett lån för att ha en lite finare bil, går på krogen, parkerar i stan istället för att ta bussen till jobbet osv, då har man ändå valt att prioritera annat. Jag tycker ofta att människor i min omgivning klagar över att de inte har råd att handla som de "skulle vilja", och när jag samtidigt vet att de lägger pengar på andra nöjen, då tycker jag nog att de lurar sig själva.

Att undersökningen visar att även intresset för källsortering gått ned, då stärker det bara tanken om att det i det stora hela snarare handlar om prioriteringsfrågor än verklig pengabrist. Jag förstår bara inte hur man kan känna själv att miljön är ett område som är en fråga om prioritering, dvs som är likställd med våra andra jordiska behov och begär. Det är inte en fräsig konsumtionsfråga, utan lite mer ödespräglad. Handel kör vidare på sin stora insats för att göra oss alla till gröna shoppare, när det vi egentligen skulle behöva snarare är att sluta handla så förbannat mycket skräp. Idén att lägga om sina livsvanor är ju otroligt basic i miljödiskussionen, men den som kanske känns mest hotande för de flesta av oss?

Det är vår plikt som människor att åtminstone ta hand om vår egen skit, att försöka leva energisnålt, att försöka handla bra mat och att tänka om i vår överkonsumtion av plastbitar Made in China.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

9 kommentarer:

  1. Bara en liten fundering... om vi slutar konsumera så mycket "skit", drar ner på det miljöfarliga flygandet på semestern.
    Vad tror du skulle hända med alla 1.3 miljarder kineser som tillverkar "skiten". Alla dessa miljoner människor som är beroende av turismen, sydostasien tex? Får de a-kassa då?

    SvaraRadera
  2. Ja du, det där är verkligen en intressant fråga. Det är skrämmande att tänka på hur västvärlden helt format andra delar av världens produktion av varor och tjänster. I min värld så är det en form av modern kolonialism, där man gjort länder beroende av oss, där vi pressat priserna och inte brytt oss om rättvis produktion. Därför bär vi en stor del av ansvaret idag för att utrota fattigdom, skriva av skulder, ge stöd för projekt som hjälper länder att ställa om sina industrier för att bli mer oberoende av oss.

    SvaraRadera
  3. Hur skulle fattiga länders ekonomi kunna bli bättre av att de lever av andra fattiga länder istället för väst? Om väst skulle avbryta handeln stoppar vi det enda sättet de får ta del av vårt välstånd. Klart att de kan bli oberoende av oss, men det är väl verkligen kolonialism och inte skulle det utrota fattigdom snabbare, snarare tvärtom. Återigen fattiga länder som lever av andra fattiga länder, hur kan det vara bättre?

    SvaraRadera
  4. Ja det är ett verkligt snurrigt problem detta... Men jag tycker inte att en sådan ståndpunkt skulle kunna ursäkta att vi köper saker vars produktion leder till att miljön förstörs, någonstans måste man ju iaf börja, och inte bara strunta i problemen.

    SvaraRadera
  5. Man ska ju vara rädd om naturen. Idag när jag tog en promenad så ser man att människor slänger ut skräpet genom vidrutan. Skräpet är snabbfika från något ställe som de tagit med sig för att få en morgonfika i bilen på väg till sjön för att fiska ....

    :)

    SvaraRadera
  6. En njutning att läsa dina tankar

    /Fjällmor

    SvaraRadera
  7. Jag är inne på Minas linje, även om jag håller med om alla problem som anonym pekar ut, så måste det finnas sätt att bryta nuvarande mönster och ge länder möjligheten att bygga upp sig själva, istället för att ägna resurserna åt västvärlden.

    @Fjällmor: tusen tack, gulligt sagt, och kul att du hittat hit! :)

    SvaraRadera