måndag 8 november 2010

Festligt I

Nu så börjar jag hämta mig igen. Sömnkontot är påfyllt, bostaden städad och jag kan försäkra er om att festen i lördags var bland det roligaste på mycket länge! Massor av människor, en toppenstämning, otroligt fina och omtänksamma presenter - och en konsert i vardagsrummet med ljuvliga Oscar Danielsson.

Nu såhär några dagar efteråt så badar lägenheten i allsköns blommor, och det finns lite mumsiga rester kvar att ta hand om. Bland dessa en chevrecréme som var otroligt lätt att få till och som smakade helt ljuvligt. Detta recept räcker till en större mängd tilltuggisar, du kan spritsa den på skivor av kokta gul- och polkabetor som jag gjort här kanske, eller crostini, eller skivad gurka. Crémen är säkert toppen också till en bit fisk eller kött också, eller till risotton, eller blancherade gröna grönsaker. I sådana fall tänker jag att receptet räcker till typ 8 personer. Till festen här gjorde jag snittar till ca 50 pers och fick över minst en dl av röran.

/ 600g chevre / 1 dl créme fraiche / 2-3 tsk mjuk honung / 2 dl rostade pinjenötter / några blad färsk oregano / mald peppar /Skär av chevren dess yttre vita lager. Lägg osten i bitar i mixer. Tillsätt rostade och hackade pinjenötter (torrostas helt kort i stenpanna), mal över lite peppar, ringla över honung och tillsätt créme fraiche. Om du använder någon annan än den fullfeta varianten så tillsätt lite i taget, då den är rinnigare och kan göra krämen lite för lös om man har otur. Hacka färska örter och tillsätt, spritsa ut mumset på skivor av betor och du är redo att servera alla glada gäster en bit lycka!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

 1. Vilken härlig idé att servera tunna skivor av betor och chevré som tilltugg. Den idén tar jag med mig. Det kan säkert bli extra snyggt med polkabetor som kokats hela.

  SvaraRadera
 2. Låter som en härlig tillställning!

  Har du några gamla raw-favoriter liggande? Samlar till en ev. rawkalender...

  SvaraRadera
 3. Tack Mikkan, you're a star!

  SvaraRadera
 4. det låter fantastiskt! chevré är det absolut godaste jag vet och det här såg riktigt snyggt ut också

  SvaraRadera
 5. @crimsonanna: denna lilla grej gick VERKLIGEN hem hos alla veggoälskande gäster, smakerna gifter sig helt perfekt i munnenoch som du säger så är det så vacker med polkabetor också!

  @eanie: only for you! :)

  @katrina: I know you love it! För mig är det en sån där acquired taset som kommit med åren, men oj så fint jag tycker att det är nu - worth waiting for!

  SvaraRadera