söndag 30 januari 2011

Nakenhavre!

Helgfrukost hos oss kan se ut på alla möjliga olika vis. Det hör inte till vanligheterna att jag pallar sätta en deg på fredagen för kalljäsning, men denna fredag var ett undantag. Jag justerade ett av Surdegs-Martins recept på frukostfrallor för bättre GI (vetefrallor må bara gott, men det smakar ju inte sämre med grövre mjöl, så jag ser det som en win-win-grej). Här kommer receptet, sent omsider. Jag har varit påväg att skriva klart i 2 dagar nu, men många saker har kommit emellan: vovven, Donkey Kong, varm choklad, ja ni hajjar.

6 stora eller 8 små frallor

På kvällen (tidigt, obs tidsåtgången i samtliga moment):
/ 1 dl nakenhavre+2 dl hett vatten / 0,75-1 dl vetesurdegsgrund* / 2,5 dl vatten / tredjedels paket jäst / 350g (6 dl) mjöl, graham + vetemjöl special (ca hälften var) / 1 tsk salt /

Häll över hett vatten över nakenhavren och låt svälla ett par-tre timmar. Häll av ev överblivet vatten efter svällningstiden och blanda med alla övriga ingredienser förutom saltet. Låt vila 30 min. Tillsätt saltet, rör runt en liten stund och låt sedan degen jäsa i 1-2 timmar. Stjälp upp på mjölat bakbord, dela i 6-8 bitar. Rundriv (dvs vik degen på detta vis) bitarna och lägg på bricka med skarvarna nedåt. Se noga till att det inte blir för stora platta bitar utan ganska tajta. De kommer nämligen flyta ut en del i jäsningen. Ställ in i kylen eller svalen över natten.

* Mått beroende på surdegens vigör, min var inte superspruttig, så jag tog en hel dl.

På morgonen:
Sätt ugnen på 275°C. Ta fram bullarna. Pensla dem med lite vatten och strö över några trevliga frön. Sätt in en plåt nederst i ugnen och en mitt i. Detta är revolutionen i brödbakandet som Martin fört in i mitt kök, detta gör hela skillnaden. Ety, när du sedan när ugnen är het nog skall in med brödet i ugnen så lägger du frallorna på den redan superheta mittenplåten - och slänger in några isbitar på den undre plåten, sänker direkt värmen till 250°C och låter den fräsande ångan göra sitt. Efter ca 15-20 min är frallorna klara. De skall ha fått fin färg och kommer ha en fantastisk skorpa tack vare isbitarna!Jag serverade mig och Daniel dessa med riktigt smör, stark ost, ett perfekt kokt ägg, kaffe och filéad blodgrape. Fint som snus!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

  1. Det där lät inte dumt!
    något för familjen min, helt klart.

    Var får man tag på nakenhavre?

    Visst kan jag baka dem på rågsur istället? (Har sällan en vetesur igång)

    Shit va gött det är att du är tillbaka!

    SvaraRadera
  2. Vilken underbar helgfrukost!

    SvaraRadera
  3. @fjällmor: nakenhavre köpte jag en gång för länge sen från www.ravarubutiken.se, men man kan likagärna köra hel dinkel, har typ samma egenskaper. Kör rågsur om du vill ja, det är ju urgott!

    @matarkivet: bästa lyxen återfinns här hemma, om man bara tar sig lite tid. :)

    SvaraRadera